-
يكشنبه, ۱۰ فروردين ۱۳۹۹، ۰۳:۴۰ ب.ظ
-
۱۵۱۷
گمانهزنیها درباره تاریخ انتشار اندروید 11 آغاز شده و شاهد انتشار نسخه اولیه آن برای توسعهدهندگان هستیم. در این مطلب نگاهی به ویژگیهای جدید داشته و درخواستها و انتظارات کاربران از گوگل در اندروید ۱۱ را مرور میکنیم.
سپتامبر سال گذشته بود که اندروید 10 معرفی شد. نکات مثبت و منفی این نسخه نیز کاربران را به واکنش واداشت تا انتظارات و درخواستهای خود را به گوش گوگل برسانند. این درخواستها شامل اصلاحات و اضافه شدن ویژگیهای جدید است. اکنون اولین نسخه پیشنمایش اندروید 11 برای توسعهدهندگان منتشر شده است و اطلاعات جدیدی از آن به دست آوردهایم.
تاریخ انتشار اندروید 11
گوگل قصد دارد تا از برخی از ویژگیهای جدیدترین سیستم عامل خود در کنفرانس گوگل آی/او پرده بردارد. این کنفرانس هر سال در ماه می و ژوئن در ایالت کالیفرنیا برگزار میشود. این زمان قبل از انتشار این سیستم عامل برای گوشیهای پیکسل در ماه سپتامبر است.
مثلاً امسال اولین گوشی که اندروید 10 را دریافت کرد، پیکسل 4 بود. بعد از آن، دیگر برندهای تلفن همراه نیز کم کم مقدمات دریافت بهروزرسانی جدید را برای گوشیهای خود فراهم کردند. One Plus 7T و 7T Pro اولین گوشیهای ساخت کمپانیهای دیگر بودند که با اندروید 10 به بازار آمدند. سال بعد ممکن است آنها اولین گوشیهایی نباشند که اندروید 11 را دریافت میکنند. همه کمپانیهای سازنده تلفن همراه بلافاصله پس از انتشار نسخه جدید اندروید، گوشیهای خود را بهروزرسانی نمیکنند. همه گوشیهایی که از نظر فنی میتوانند این نسخه جدید را دریافت کنند، تا سال 2021 به اندروید جدید خواهند پیوست.
گوگل اولین نسخه پیشنمایش از اندروید ۱۱ را در اوایل اسفند عرضه کرد که این زودترین زمانی است که این شرکت تاکنون چنین پیشنمایشی را منتشر کرده است. البته این نسخه صرفا یک پیشنمایش برای توسعهدهندگان است و تنها برای پیکسل 2، 3، 3A و 4 عرضه شده است و تنها با یک فلش کامل گوشی که تمام اطلاعات شما را پاک میکند، کار خواهد کرد. به عبارت دیگر، شما نباید این نسخه را روی دستگاه اصلی خود نصب کنید.
ویژگی های اندروید 11
یکی از ویژگیهایی که از اندروید 11 به طور قطع مشخص شده است؛ Scoped Storage نام دارد که در ابتدا قرار بود در اندروید 10 معرفی شود. در عین حال گوگل به خاطر شکایاتی از طرف توسعهدهندگان اندروید، استفاده از آن را به تعویق انداخت.
ویژگی Scoped Storage راه جدیدی برای سازماندهی اطلاعات و فایلهایی است که برنامهها میتوانند آنها را بخوانند. به طور خلاصه این قابلیت سرعت خواندن حافظه را بسیار سریعتر، امنیت را بهتر و شما را از شر مجوزهای مختلف برنامههای جدید راحت میکند؛ این تنها ویژگی اندروید 11 است که ما از آن باخبریم. از آنجا که بسیاری از گوشیها هنوز به اندروید 10 بهروزرسانی نشدهاند، کمی طول میکشد تا بیشتر درباره این نسخه جدید اندروید بشنویم.
همانطور که گفتیم، اولین نسخه آزمایشی اندروید ۱۱ برای توسعهدهندگان منتشر شده است و برخی ویژگیهای جدید را در آن مشاهده کردهایم؛ اما گوگل قولهای زیادی در اینباره مانند پشتیبانی بهتر از 5G، ویژگیهای حریم خصوصی بهتر و رابطهای کاربری پیامرسانی جدید داده است. در زیر به برخی از ویژگیهای جدیدی که در نسخه آزمایشی اندروید ۱۱ مشاهده شده است، میپردازیم.
حباب های چت
با ویژگی جدید حبابها برای نوتیفیکیشنها، هر برنامه پیامرسان میتواند از آنها استفاده کند تا دردسترستر باشد. درست شبیه چیزی که سالهاست در پیامرسان فیسبوک میبینیم، حبابهایی در کنار صفحه برای ورود و خروج سریع به چتها در برنامههای مختلف مشاهده میشود و نیازی نیست تمام برنامه را برای پاسخ به چت، اجرا کنید. وقتی روی حباب میزنید، پیامهای قبلی و یک قسمت برای تایپ کردن پیام جدید را میبینید؛ البته برای دسترسی به تمامی ویژگیها و تنظیمات، باید خود برنامه را باز کنید، ولی برای پاسخ سریع به پیامها، این یک قابلیت بسیار خوب است.
مکالمات
یک بخش جدید در قسمت اعلانها وجود دارد که پیامهای جدید را در قسمت مخصوص خود و قبل از تمام ایمیلها، لایکهای اینستاگرام و بروزرسانیهای برنامهها نشان میدهد. هدف از این کار، در دسترستر بودن امکان ارتباطات در گوشی است.
دسترسیهای بهبودیافته برنامهها
این ویژگی که از iOS برگرفته شده است، به شما اجازه میدهد تا دسترسی موقت به برنامهها برای استفاده از دوربین، میکروفون و دادههای مکانی بدهید. این قابلیت که ساده به نظر میرسد، یکی از قدمها گوگل برای افزایش امنیت در اندروید 11 محسوب میشود.
ضبط ویدیو از صفحه
وقتی گوگل اندروید 10 را منتشر کرد، به نظر میرسید که بالاخره قابلیت ضبط از صفحه را به سیستم عامل جدید خود اضافه کرده است. در قسمت Developer Options اندروید 10 نسخه بتا، این قابلیت موجود بود؛ اما در نسخه عمومی این اندروید، این قابلیت حذف شده بود. قطعا این، قابلیتی نبود که هر روز به آن نیاز پیدا کنیم، ولی وقتی این اتفاق میافتاد، جستجو در پلی استور و یافتن برنامهای که بتواند این کار را انجام دهد کاری خستهکننده بود. حال در اندروید 11 بالاخره گوگل به این امر اهمیت داده و شاهد این قابلیت با یک رابط کاربری زیبا هستیم. امیدواریم اینبار در نسخه نهایی اندروید 11 این ویژگی باقی بماند.
سایر بهبودهای اندروید 11
حالت تاریک خودکار
یک حرکت موشن سنس جدید پیکسل 4 برای پخش یا توقف موسیقی
تنظیمات حساسیت لمسی بیشتر پیکسل 4 برای استفاده با اسکرین سیورها
قابلیت وصل کردن اپلیکیشنها به بالای صفحه به اشتراکگذراری از نسخه بتای اندروید 10 بازگشته است
از این به بعد روشن کردن حالت هواپیما (Airplane Mode)، اتصالات بلوتوث صوتی را قطع نمیکند.
XDA Developers گزارش کرده است که یک رابط کاربری جدید برای عکس گرفتن وجود دارد که به صورت پیشفرض، فعال نشده است.
تغییرات گسترده دیگری هم وجود دارند که شامل پشتیبانی بهتر از انواع صفحه نمایش تاشو، حفره درون نمایشگر و نمایشگرها آبشاری میشود و همچنین شاهد پشتیبانی بهتر از 5G
حریم خصوصی و امنیت بهبودیافته هستیم.
همه آنچه از اندروید 11 انتظار داریم
در این قسمت به اختصار به برخی درخواستها و انتظاراتی که کاربران اندروید از گوگل دارند میپردازیم.
Improved dark mode (حالت تاریک بهبود یافته)
Dark mode یا حالت تاریک در اندروید 10 مشکلات فراوانی دارد. اولاً، برنامههای زیادی دارای این قابلیت نیستند؛ حتی تمام برنامههای گوگل نیز این قابلیت را ندارند. پس از استفاده از آن بر گوشیتان نتیجهای جز پریدن از برنامههای تاریک به برنامههای روشن و بالعکس کسب نخواهید کرد. دوما، در بعضی برنامههایی که حالت تاریک دارند، رنگ بعضی از متنها بدون تغییر باقی مانده و نامرئی میشوند.
این اتفاق در Google Search میافتد و به همین علت نتایج پیشنهادی دیده نمیشوند. برای اینکه حالت تاریک در گوشیهای اندرویدی قابل استفاده باشد، باید بتوان آن را برای بیشتر برنامهها استفاده کرد. همچنین گوگل باید عکسهای پسزمینه خاصی طراحی کند که با حالت تاریک سازگاری داشته باشند. گوگل قبلا عکسهای پسزمینه زیبا و زندهای را طراحی کرده؛ پس نباید کار سختی باشد که این گونه عکسها را با نور مناسب هر ساعت از شبانهروز هماهنگ کند.
جایگزین اندرویدی مناسبی برای قابلیت AirDrop مخصوص سیستم عاملآی او اس
قابلیت دیگری که مدتها است منتظر آن هستیم، بهاشتراکگذاری جهانی است. این قابلیت امکان بهاشتراکگذاری فایلها را با استفاده از وای فای و بلوتوث و از طریق ارتباط مستقیم میان دستگاهها بدون نیاز به نصب هیچ گونه برنامه واسطهای فراهم میآورد. چند سالی است که اپل قابلیت AirDrop را معرفی کرده است. این قابلیت شایستگی خود را به عنوان راهی مناسب برای بهاشتراکگذاری فایلها میان گوشیهای آیفون و مک بوکها ثابت کرده است. در عین حال جایگزین اندرویدی این قابلیت، یعنی Android Beam که از NFC برای بهاشتراکگذاری فایلها استفاده میکرد، از دور خارج گشته است. تازهترین شایعات نیز تایید میکنند که ساخت و طراحی چنین قابلیتی برای بهاشتراکگذاری فایل میان دستگاههای اندرویدی در برنامه گوگل قرار داشته است. این قابلیت تحت عنوان Fast Share در حال طراحی است. ما نیز امیدواریم که در اندروید ۱۱ این امکان فراهم شود.
برنامه جامع سلامتی پیش فرض سیستم عامل اندروید
با اینکه برنامههای سلامتی بسیاری در مارکت اندرویدی گوگل، یعنی Google Store وجود دارند، امیدواریم که گوگل برنامهای طراحی کند که تمام نیازهای ما در این زمینه را برطرف کرده و تمامی فاکتورهای سلامتی موردنیاز را بررسی کند.
اپل ثابت کرد که ساخت و طراحی برنامهای که شامل سابقه داروهای مصرفی و بررسی فاکتورهای سلامتی باشد ممکن است. حالا تنها کاری که گوگل باید انجام دهد این است که برنامهای مثل آن را در اندروید پیادهسازی کند؛ چون برنامه Google Fit در حال حاضر برنامه چندان جامعی نیست.
قابلیت Scrolling Screenshot
قابلیت عکس از صفحه اندروید بسیار کاربردی است. با این وجود اگر بتوانیم این عکس را گسترش دهیم تا فراتر از چیزی که در یک لحظه روی صفحه میبینیم را در این عکس جای دهیم، قابلیتی بسیار کاربردیتر میشود. این قابلیت هم اکنون در بعضی از نسخههای سفارشی رابط کاربری اندروید (Custom Interface) موجود است؛ Oxygen OS مثال مناسبی است. از گوشی OnePlus 7 Pro استفاده کردیم تا از صفحه مربوط به حساب کاربری عکس (Screenshot) بگیریم. این صفحه بسیار بلند است و زمان زیادی میبرد تا به انتهای آن برسید. با این حال با این گوشی توانستیم کل صفحه را در یک عکس از صفحه جای دهیم. گوگل باید این قابلیت را در اندروید 11 بکار گیرد.
تغییر Open by default یا تنظیمات انتخاب برنامه های پیش فرض
سالهاست که اندروید به شما امکان میدهد تا برنامههایی را برای باز کردن لینکهای خاصی به صورت پیشفرض انتخاب کنید. اگر روی لینکی در توییتر ضربه بزنید، میتوانید برای باز کردن آن به جای استفاده از مرورگر، از خود برنامه توییتر استفاده کنید. این فرآیند قبلا به صورتی ساده انجام میپذیرفت؛ مثلا همان برنامه توییتر را در نظر بگیرید.
وقتی برای اولین بار روی لینکی از توییتر ضربه میزنید، یک پنجره کوچک ظاهر میشود. این پنجره از شما میخواهد تا برنامهای را که میخواهید لینک را در آن باز کنید انتخاب کنید. میتوانید گزینه «فقط یکبار» (Once) را بزنید یا گزینه «همیشه» (Always) را انتخاب کنید. اندروید 10 این مورد را تغییر داد و دلیل آن هنوز مشخص نیست. حالا در اندروید 10 برای این تنظیمات ساده، دو مرحله اضافه شده که کاملا حرکت بیموردی است.
استفاده از دستیار گوگل بدون نیاز به باز کردن قفل گوشی
نگهداشتن دکمه پاور گوشیشان، با آن صحبت کنند و برای رویداد موردنظرشان یادآور تنظیم کنند. روال این کار در این گوشیها بسیار ساده است. در گوشیهای اندرویدی به دلایلی هنوز هم باید برای هر فرمان صوتی، قفل گوشی خود را باز کنید که کاری بسیار بیمورد است. البته ممکن است دوست نداشته باشید که کسی با تقلید صدای شما با دستیار صوتیتان که از اطلاعات شخصی شما باخبر است صحبت کند. در عین حال این انتخاب نباید توسط سیستم انجام گیرد؛ این تصمیمی است که باید بر عهده کاربر گذاشته شده و روشن یا خاموش بودن آن قابل انتخاب باشد.
قابلیت System-wide Reachability
System-wide Reachability قابلیت دیگر iOS بوده که تاکنون در اندروید جایگزین مناسبی نداشته است.
این قابلیت، میانبری (Shortcut) است که به کاربران کمک میکند تا با یک دست از گوشیهای بزرگ استفاده کنند. مثلا در iOS میتوانید با یک حرکت ساده در پایین صفحه، پنجرهای که روی صفحه گوشیتان باز است را تا نیمه صفحه گوشی پایین بیاورید تا بتوانید به راحتی به بالای پنجره دست یابید. چنین قابلیتی در اندروید 11 بسیار مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
نمایش وضعیت باتری AirPods
بیایید روراست باشیم؛ ایرپادها در میان مردم بسیار محبوب هستند. دلیل این امر راحتی و کیفیت صدای خوب آنهاست. آیا میدانستید که میتوانید ایرپاد را با گوشی اندروید نیز استفاده کنید؟ ایرپادها تقریبا بدون هیچ مشکلی با گوشیهای اندروید کار میکنند. تنها مشکل موجود، عدم نمایش میزان باتری ایرپادها در اندروید است. البته میتوانید برنامه دیگری برای حل این مشکل دانلود کنید؛ اما تصور کنید که چقدر بهتر و سادهتر است که این قابلیت را به صورت آماده در اندروید داشته باشید.
قابلیت قفل کردن برنامه ها
قابلیت قفل کردن برنامهها یکی از قابلیتهای موجود در رابط کاربری اندرویدهای سفارشی است. با استفاده از این ویژگی میتوانید برنامههای خود را روی صفحه قفل کنید. این کار به منظور ثابت کردن برنامههای خاصی روی مکان خاصی از صفحه انجام شده و از جابجایی تصادفی آنها جلوگیری میکند. بعضی از کاربران ممکن است این ویژگی را بیفایده توصیف کنند. در عین حال وقتی گوشی اندرویدیتان را به دست بچهها یا بعضی پدربزرگ و مادربزرگها میدهید، برنامهها از جای اصلی خود جابجا میشوند. قابلیت قفل برنامهها در جای خود، مانع از به وجود آمدن چنین مشکلی میشود.